Novinky

  • Vynášanie Moreny

    K významným zvykom jarného obdobia patrilo vynášanie slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat (Morena). Bola symbolom zimy a smrti. Jej spálením a utopením mala skončiť jej vláda zimy a nastúpiť mala jar.

    Naši žiaci 1. stupňa spolu s p. učiteľkami si dňa 20.3.2024 pripomenuli tento staroslovanský zvyk. So spevom sme sa s Morenou rozlúčili a nakoniec ju zapálili a hodili do vody. Z mosta sme pozorovali ako ju unáša prúd rieky a celú akciu sme ukončili prechádzkou v okolí školy, pri ktorej sme si vychutnávali jarné lúče slnka. 

  • Veľkonočné prázdniny

    Veľkonočné prázdniny

    Od 28. 3. 2024 do 2. 4. 2024 sú veľkonočné prázdniny. Nástup do školy je v stredu 3. 4. 2024. 

  • Zápis žiakov do 1. ročníka

    Zápis žiakov do 1. ročníka

         Oznamujeme rodičom našich budúcich prvákov, že zápis do 1. ročníka pre školský rok 2024/2025 sa uskutoční  dňa 09. apríla 2024 od 14:00 hod. do 18:00 hod. .

        Zápis bude prebiehať osobne na Základnej škole v  Ladcoch, pavilón B.  Dôležité je, aby rodičia prišli s dieťaťom!  Povinnosť prísť s dieťaťom majú aj rodičia, ktorí uvažujú ešte o odklade školskej dochádzky.

        Pred zápisom musia rodičia vyplniť elektronickú prihlášku, ktorá bude aktivovaná na webovej stránke školy:  https://zsladce.edupage.org/ a sprístupnená od 25.03.2024 do 08.04.2024. Iná forma prihlásenia dieťaťa  do 1. ročníka nie je možná!

       Pri vypĺňaní prihlášky do 1.ročníka je veľmi dôležité správne vyplniť údaje o dieťati podľa rodného listu (aj s interpunkčnými znamienkami), ako aj kontakty na rodičov, resp. zákonných zástupcov dieťaťa, a to telefonické i emailové. 

     Žiadame rodičov, aby si pred odoslaním formulára skontrolovali správnosť údajov!!!

    PRIHLÁŠKU  NETLAČTE!

         K  zápisu treba priniesť rodný list dieťaťa (overenie údajov), občiansky preukaz  a  30,-€ (na poplatky spojené s nákupom zošitov a pracovných zošitov).

    Vstup do budovy bude prebiehať podľa časového plánu.

    Presný čas príchodu si môžete zvoliť (určený je v tabuľke - príloha). Tento čas si nahlásite u riaditeľky školy na telefónnom čísle 0917 538 007 od 03.04.2024 do 08.04.2024 (do 14:30 hod.).

    V prípade otázok sa môžete obrátiť na riaditeľku školy Mgr. Bronislavu Majtánovú:                                                        

    tel. č. 0917 538 007   alebo 042 4628 232                                                                                                                   email: zsladce@zsladce.sk

    Vážení rodičia, vopred Vám ďakujeme za spoluprácu a dodržanie termínov.

    S pozdravom                     

                                                                                Mgr. Bronislava Majtánová

                                                                                         Riaditeľka školy

     

  • Básne z rozprávkovej noci

  • Rozprávková noc 4

           Marec – Mesiac knihy aj takéto pomenovanie má už mnoho rokov prvý jarný mesiac. Možno tento prívlastok už nevnímame tak intenzívne ako kedysi, keď bolo oveľa menej možností vzdelávania a získavania informácií ako dnes, no napriek tomu má literatúra v našom živote svoje stále miesto.

         Už po štvrtýkrát sa najlepší čitatelia 15. marca zúčastnili rozprávkovej noci spojenej s prespávačkou v Obecnej knižnici v Ladcoch, ktorú zorganizoval obecný úrad v spolupráci so základnou školou.

    Tiché priestory obecnej knižnice ožili rozprávkovou atmosférou, ktorú do nej prinieslo dvadsať našich žiakov 2. – 4. ročníka a štyria bývalí žiaci. Bola to noc plná aktivít, záhad a prekvapení.

    Úvod patril projekcii o knihách a literárnemu kvízu. Nasledovalo rozdelenie do skupín, deti si vymysleli zároveň aj názov skupiny. V skupinách sa zahrali na básnikov, tvorili báseň na slová, ktoré si zadali samé deti. Tu sú slová: labka, kniha, hrudka, mačka, knihovníčka. Všetkých 5 skupín vytvorilo veľmi pekné básničky a poviem Vám, veru máme v radoch našich žiakov skryté talenty.

    Medzi aktivity, ktoré riešili deti v skupinách patrilo skladanie písmen do slova so zaviazanými očami, dramatizácia, resp. pantomimické znázornenie vybranej rozprávky, ďalej hádanie rozprávok a hranie s bábkami, čítanie z obľúbenej knižky.  Medzi najobľúbenejšie aktivity patrí hľadanie pokladu a diskotéka so svietiacimi náramkami. V poklade si deti okrem „zlatých“ dukátov našli aj zvieratká vytlačené na 3D tlačiarni, ktoré zabezpečila pani Irenka Gajdošíková.

    Nová zábavka s balónikom naplneným héliom vylúdila všetkým obrovský úsmev na perách. Veľkým zážitkom nielen pre deti, ale aj pre nás bolo pantomimické stvárnenie rozprávky. Deti prejavili veľký herecký talent, tvorivosť a improvizáciu. Už len zohnať šikovného divadelníka, ktorý by s deťmi ďalej pracoval.

    Veľkou pomocou boli „velkáči“  = gymnazisti (Denisko, Zuzka, Izabelka, Dominik a Rebeca – 8.roč.), ktorí boli nielen aktívnou súčasťou hier, ale aj výraznou pomocou deťom i nám dospelým.

    Naše veľké poďakovanie patrí starostovi Dominikovi Koštialikovi, pani Ing. Zuzane Malovcovej Seidl, pani Ing. Kataríne Kalusovej, pánovi Majovi Mackurovi, pánovi. Obložinskému. Obecný úrad zabezpečil deťom večeru, raňajky, pitný režim, techniku, previezol žinenky.     

    A v neposlednom rade ďakujeme aj obecnej knihovníčke pani Rudke Rieckej za jej spoluprácu, darčeky pre deti, kontrolu pitného režimu, energiu, humor a pani Irenke Gajdošíkovej za jej skvelé nápady, súťaže, kostýmy, maňušky, za ranné česanie dievčat....          

          Svet kníh má veľa zaujímavostí a každá kniha má skryté tajomstvo alebo nevypovedaný príbeh, ktorý sa ukrýva v zákulisí ich vzniku. Skúsme každý prečítať aspoň jednu knihu počas tohto mesiaca a nechať sa uniesť príbehom, ktorý je písaný v knihe.

                                                                                             Mgr. Daniela Koňuchová

  • Výtvarný krúžok

    Dňa 14. 3. 2024 výtvarný krúžok je zrušený. 

    Za porozumenie ďakujeme

  • Ypsilon – slovina je hra

    Ypsilon – slovina je hra, je zábavná súťaž pre žiakov základných škôl, v predmete slovenský jazyk a literatúra. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať slovenský jazyk a literatúru ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Cieľom súťaže je zbaviť žiakov negatívnych pocitov, ktoré sa často spájajú s výučbou tohto predmetu a ukázať im, že slovina je hra.        V školskom roku 2023/2024 sa do súťaže zapojili traja žiaci ZŠ Ladce: Eliška Ďurovcová (6. ročník), bývalý žiak našej školy Alexej Baráth (6. ročník) a Zuzana Malovcová (5. ročník), ktorá získala najviac bodov. Gratulujeme.Všetci súťažiaci si odniesli diplom a malý darček. Tešíme sa na ďalší ročník súťaže.

                                                              Mgr. Dominika Mikušková

  • Riaditeľské voľno

    Ako štatutárny zástupca základnej školy, podľa §150 ods.5 zákona č. 245/2008 Z.z. (zákon o výchove a vzdelávaní), podľa § 3 ods. 9 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z.z. (o podrobnostiach o organizácií školského roka) oznamujem, že dňa 20.03.2024 udeľujem riaditeľské voľno ročníkom 5. – 8.  z organizačných  dôvodov (Testovanie 9).

                                                                                         Mgr. Bronislava Majtánová

                                                                                                   riaditeľka školy

  • ŠPORTcentrum

    #Zašportuj si. #Vydarená akcia. #Deviataci spolu. #Športcentrum v Púchove. #Víťazstvo v školskom parlamente.# Investuj do pohybu. #Badminton a bowling.

  • Hviezdoslavov Kubín II. stupeň - 70. ročník

    Hviezdoslavov Kubín II. stupeň - 70. ročník

     

       Hviezdoslavov Kubín je celoštátna súťažná prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy. Počas príjemného popoludnia sa dňa 27. februára predstavilo množstvo šikovných recitátorov, celkovo 15 žiakov 5. – 9. ročníka v dvoch kategóriách.  Všetkým srdečne ďakujeme za umelecký zážitok, úspešným recitátorom na prvých miestach držíme palce v regionálnom kole.

    Vyhodnotenie:

    II. kategória (5. – 6. ročník)

    poézia:

    1. miesto Alžbetka Smrčková – 6. ročník

    2. miesto: Tamarka Juríková – 5.A

    3. miesto: Nikolka Beňáková – 5.B

                                                   

    próza:

    1. miesto: -

    2. miesto:  Johanka Mária Drozdová – 6. ročník                                                                  

    3. miesto:  Saška Fišerová – 5. A

     

    III. kategória (7. – 9. ročník)

          poézia:

    1. miesto: Matej Kawulok – 8.ročník

    2. miesto: -

    3. miesto: -

            próza:

    1. miesto: -

    2. miesto: Erika Fišerová – 8. ročník

    3. miesto: Natálka Štubňová – 7. ročník

     

             Mgr. Jana Štrbíková

     

     

  • Báseň v štúrovčine 2023

    Pri príležitosti Týždňa vedy a techniky 2023 vyhlásil Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV literárnu súťaž -  Báseň v štúrovčine 2023. Do literárnej súťaže bolo prihlásených 456 básní z celého Slovenska. Ich počet bol oproti predchádzajúcim rokom pomerne vysoký, z tohto dôvodu sme čakali na zverejnenie výsledkov omnoho dlhšie.
    Výherné básne sa nevyberali na základe znalostí zákonitostí štúrovčiny súťažiacich, ale podľa ich umeleckej hodnoty a estetického cítenia autoriek a autorov. Básne nepodliehali ani kontrole gramatiky či správnosti prekladu do štúrovčiny. Preložiť básnické texty do originálnej štúrovčiny by si vyžiadalo samostatnú štúdiu. Podobu, ktorú ponúka špecializovaný nástroj Ludevít, môžeme nazvať poštúrovčenou súčasnou slovenčinou.“
    Do literárnej súťaže sa zap ojil Martin Chovanec, žiak 9.ročníka. Ďakujeme autorovi veršov za reprezentáciu
    školy a želáme mu veľa podnetných chvíľ pri ďalšej básnickej tvorbe.

    Zmorení
    Mladučkí junák cesťičkou si ide.
    V hlave cesťički, tŕňom má zarasťené.
    Po ňich nike nepríde.

    Dobrou mišljenkou dlho neboli visveťené.
    Mišljenki tuho, tŕňom bolesťi , nenáďeje sú spleťené
    Svet ho trápi vjac ako jeho vlastní boul.
    Ešte aj láska mu do boku vráža koul.

    Brehi Váhu domovom sa mu stali.
    Od sveta sa schováva.

    Všetci majú podla ňeho srdce stuďené ako skali.
    Tam radosť našjel, Váh vlnkami radostňe máva.
    S vŕbkou jeho milovanou sa tam vipráva.
    Každú bolesť jej rozpovje.
    Ona k nemu citi nikdi nevipovje.

    Chlapčisko, smutňe o kameňe sa podkíňa.
    Ruku si vo voudke omočí a vŕbku poprosí.
    „Vŕbička, sveta sa na mňa lepí špina,
    slza moja trávičku zelenkavú už dosť rosí,

    možno si dušička bolavá , dušička od Boha odpusťeňja vyprosí.

    Chvíločku mi stred života pohlaď,
    nech mám na radosťi raj víhlad.“

    Nad pútňikom od tatranskích víšin.
    Nebo horí krásou ako vatra otcou.

    „Nádhera ako maľba renesančná , no mnoho je príčin.“
    Zelená deva snaží sa dotknúť svojho milého, no odmjetňe prúťiki koncou.
    „Nerob mi to šuhajko drahí, ňetúžim počuť hlas zvoncou.“
    Ňedá sa , do voudki vkročí ráznim krokom.
    Telo jeho buďe sťjahnuté Neptúnovím tokom.

    Plače, plače vrbička , slzi roní.
    Venček pleťení na hlávku mu hodí.
    Nikto iní perlu slzi neviroňí.
    Nikto takú trageďju nezrodí.
    Len život ten , ktorí dušu smutnú vihoďí.
    Mlaďiství venček vždi utopencou buďe simbolom.

    Má každá trápená duša určené stretnúť sa so svojim záchranním mólom?

    Mláďenček naposledi vidíchňe.
    Rumeňec z líc mu odíďe.
    Rubáška nje je od krvi , no nikdi nevischňe.
    Slniečko nového dňa ešte dlho nevíde.
    Chitro si povie.: „ Sveta lubiu som , slubiu som na Ďevíňe,
    lud a vlasť milovať, no život ma zradiu,
    i pocit láski som ako hada na prsjach hladiu.

    Duša z rjeki zljeta.
    Vŕbka vidí , konáriki naťahuje.
    Nepokoj ju zmjeta.
    Poslednú silu zo seba viťahuje.
    Labuťka si po nebi vikračuje,
    Smutná na ňu skričí.: „Mládenca mi berťe.
    Bohu ho ňedajťe len mňe ho zverťe.

                                                                                                                  Mgr. Jana Štrbíková

  • Rozprávková noc v knižnici

    Rozprávkovej noci v knižnici sa môžu zúčastniť len žiaci, ktorí navštevujú školskú alebo obecnú knižnicu a požičiavajú si knižku, lebo obľubujú čítanie.

  • Darujte nám 2%

    Darujte nám 2%

    Vážení rodičia,

    pomôžte nám skvalitniť výchovno - vzdelávací proces na našej škole darovaním 2% z dane. 

    Ďakujeme

  • Pytagoriáda

    Pytagoriáda

    Pytagoriáda je súťaž v matematike, ktorá je založená na riešení rôznych matematických úloh z oblasti aritmetiky, geometrie, algebry, logiky atď. Jej názov je odvodený od gréckeho filozofa Pytagora, ktorý je veľmi známy Pytagorovou vetou. Tešíme sa, že aj v tomto školskom roku sa do riešenia školského kola Pytagoriády zapojilo 71 žiakov. Žiaci mali možnosť získať spolu 15 bodov za úlohy ako aj ďalšie body za ušetrený čas. Uvedieme si mená úspešných riešiteľov podľa ročníkov:

    3.A: T. Tarek, S. Belobrad, L. Chlebová, R. Kurtišová, A. Gajdoš,

    3.B: M. Hrenák, A. Hučková, V. Šedík, D. Petríková,

    4.roč.: R. Letko, L. Mrážiková, S. A. Letková, S. Ďurovec, S. Jakubík, Z. Štefancová, K. Faturík,

    5.roč.: E. Stachová,

    8.roč.: M. Kawulok.

     

    Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy a úspešným riešiteľom blahoželáme.

                                                                      Ing. Katarína Šibíková, PhD. 

     

  • Valentín

    I žiaci I. stupňa si pripomenuli tento sviatok, prostredníctvom VALENTÍNSKEJ POŠTY. Všetci romantici mohli zhotoviť valentínku pre spolužiaka, učiteľa alebo vychovávateľa a vhodiť ju do určenej schránky. Dňa 14. 2. 2024 naši valentínski poštári Ninka a Jožko zo 4. roč. počas vyučovania odovzdali pozdravy pre určených adresátov, reakcie všetkých boli priaznivé a milé.
    Tešíme sa aj o rok na Vaše krásne valentínky.

  • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo 1. stupeň

    Aj na našej škole každoročne zaznieva umelecké slovo prostredníctvom žiakov, ktorí sa zapoja do literárnej súťaže Hviezdoslavov Kubín.
    Školské kolo súťaže umeleckého prednesu poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín sa na I. stupni uskutočnilo 26. januára 2024. Nádejní recitátori pod drobnohľadom poroty a milého publika predviedli svoje umelecké výkony a hrdinsky sa popasovali s trémou. Nesúťažne sa zúčastnili a veľkú pochvalu získali i žiaci z prvého ročníka. Veríme, že nadobudnuté skúsenosti dobre zúročia a budúci rok sa zapoja súťažne v I. kategórii.
    Vyhodnotenie umeleckého prednesu – Poézia:
    1. miesto: Emma Skačanová /2. roč./
    2. miesto: Soňa Kawuloková /3.B/
    3. miesto: Nina Ďurovcová /2. roč./

    Vyhodnotenie umeleckého prednesu – Próza:
    1. miesto: Jozef Ďuriš /4. roč./


    Ďakujeme všetkým zúčastneným a umiestneným srdečne blahoželáme!

  • Všetkovedko

    Žiaci 1. – 4. ročníka sa zúčastnili celoslovenskej vedomostnej súťaže, v ktorej mohli prejaviť svoje vedomosti, logické myslenie a správny úsudok.

    Každému, kto zabojoval o titul najmúdrejšieho medzi najbystrejšími poslala Talentída diplom, ceruzku, najúspešnejším aj šatku, peračník, či knihu.

    Zúčastneným žiakom blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

     

    Mgr. Daniela Koňuchová

  • Vlastivedné múzeum Považská Bystrica

  • Karneval

    Dňa 9.2.2024 prebiehal na 1.stupni ZŠ karneval. Masky, ktoré si deti vyrobili boli pestré a zaujímavé. Karneval si veľmi užili, nie len diskotékou, ale aj pripravenými súťažami. Vyskúšali si svoju vytrvalosť, trpezlivosť, súťaživosť i športového ducha.

    Mgr. Kristína Šulíková

  • Jarné prázdniny

    Jarné prázdniny

    V termíne od 19. 2. do 23.2. sú jarné prázdniny. 

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Vážska ulica 399/5, 018 63 Ladce
    Základná škola
    Vážska ulica 399/5
    018 63 Ladce
  • 042 4628232
    0917 538 007
    0911 808 138 - školská jedáleň
    0910 112 009 - ŠKD

    zs.ladce@zoznam.sk

Fotogaléria