Novinky

  • Výtvarný krúžok

    Dňa 29. 4. 2024 nebude výtvarný krúžok.

  • Žltý narcis

    Dňa 18. apríla 2024 sa konala pravidelná zbierka Ligy proti rakovine – Žltý narcis. Naše dobrovoľníčky Patrícia Uríčková, Linda Lacková a Nikola Kadlicová z IX. ročníka vyzbierali sumu 635€.

    Všetkým darcom ďakujeme.

  • Hokejbalový krúžok

    Oznamujeme Vám, že dnes 18. 04. 2024 sa neuskutoční hokejbalový krúžok. Za porozumenie ďakujeme

  • Deň narcisov 2024

    Milí rodičia a priatelia našej školy,

    Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla v čase od 7,30 – 9,30 hod. v areáli školy a od 10,00 – 11,00 hod. v centre obce na parkovisku pred potravinami.

    V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

    Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na https://www.dennarcisov.sk/ .

    Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

     

    Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu.

  • Keramické dielne

    Keramika v sebe skrýva všetky 4 živly. Sama je zemou, ktorej voda dodáva jemnosť a tvárnosť, vzduch zase čerstvo vymodelovanému výrobku pomáha vyschnúť, aby v ohni dokončil svoju cestu a stal sa hotovým dielom.

    Dotyk so zemou, hlinou obľubujú najmä deti. Akoby cítili, čo je pre nich dobré, čo buduje ich zmysly. Túto jedinečnú aktivitu im opäť sprostredkovala nevidiaca keramikárka Sonička Zelisková, ktorá 10. 4. a 12. 4. prišla medzi naše deti.

    Spolu s deťmi vytvárali darček pre mamičky, nakoľko sa blíži Deň matiek. Okrem tvorivej práce sa deti dozvedeli, aký je rozdiel medzi ílom a pôdou, koľko sa musí keramické dielko vysušovať, pri akej teplote ho treba vypáliť a čo je to glazúra. Obdivovali prácu na hrnčiarskom kruhu, tretiaci dokonca nakukli do tajov telefonovania a písania sms-ky na mobile pre nevidiacich.

    V ateliéri vládla tvorivá a pohodová atmosféra a pohľad na deti, keď vezmú do rúk svoj vlastný výtvor a v tvári majú výraz absolútnej radosti, bol vskutku fascinujúci.

     

    Mgr. Daniela Koňuchová

  • Púpavienky

  • Deň pásikavých tričiek – Deň tolerancie

    Už od roku 1967 sa 21. marca pripomína Medzinárodný deň odstránenia všetkých foriem rasovej diskriminácie. Týždeň, v ktorom sa tento deň nachádza, je Európskym týždňom boja proti rasizmu. Počas neho sme aj my na našej škole zrealizovali aktivity, ktoré boli zamerané na boj proti všetkým formám rasizmu, znižovanie predsudkov voči "inakosti" a výchovu k tolerancii.

    Keďže tento rok si v rovnakom týždni pripomíname aj Deň zápasu za ľudské práva, dané témy sme prepojili.

    Žiaci prejavili svoje zručnosti a zhotovili návrhy tričiek priateľstva, ktoré boli naozaj originálne. Jeden deň sme zorganizovali Deň pásikavých tričiek, kedy sme chceli poukázať na to, že hoci sme každý iný, predsa je každý z nás rovný.

                                                           Mgr. Šarlayová Martina

  • Čitateľský oriešok 10

    Čitateľský oriešok 10

          Aj tento rok sa žiaci  2., 3. a 4. ročníka prihlásili do súťaže ČITATEĽSKÝ ORIEŠOK, ktorú organizuje vydavateľstvo Raabe.

         Úlohou žiakov bolo prelúskať sa dvomi veselými príbehmi, nájsť v nich odpovede na jednoduché aj zložitejšie otázky. Potom sa žiaci zahrali na umelcov – vymýšľali postavičkám z 2 príbehov jedno spoločné dobrodružstvo a nakreslili ho na jeden výkres.

    V úlohách si žiaci precvičili čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov a logické myslenie. Súťaž tiež rozvíjala predstavivosť a obrazotvornosť.

    Tento rok odborná komisia vybrala do finále šesť žiakov 2. ročníka a  troch žiakov 3. ročníka a dvoch žiakov 4. ročníka našej školy. Sú to títo žiaci:

     

    2. ročník:

    Nina ĎUROVCOVÁ (obrázok 074),

    Eliška JURÍKOVÁ (obrázok 075),

    Markus MRÁŽIK (obrázok 080),

    Katarína KALUSOVÁ (obrázok 081)

    Jonáš MARTINÁK (obrázok 082),

    Richard VARČEK (obrázok  084)

     

    3. ročník:

    Amy KANDRÁČOVÁ (obrázok 015),

    Radka KURTIŠOVÁ (obrázok 025),

    Vivien Elizabet MRVOVÁ (obrázok 300)

     

    4. ročník:

     Zuzana ŠTEFANCOVÁ (obrázok 081),

    Alexis Sarah LETKOVÁ (obrázok 309)

     

    Fotogalériu postupujúcich prác za 2. ročník nájdete TU. Hlasujte!

     

    Fotogalériu postupujúcich prác za 3. ročník nájdete TU. Hlasujte!

     

    Fotogalériu postupujúcich prác za 4. ročník nájdete TU. Hlasujte!

     

     

    Hlasovanie verejnosti

    bude prebiehať až do

    15. mája 2024 do 12.00 hodiny!

    Kresba s najväčším počtom „lajkov“ získa samostatné ocenenie.

     

    Za obrázky na facebooku Raabe môžu hlasovať všetci rodičia, žiaci, učitelia, rodičia, spolužiaci na 2. stupni, priatelia aj široká verejnosť. Do úvahy sa berú lajky pod obrázkom, stačí kliknúť na obrázok a dať lajk.

     

    Vyhodnotenie súťaže bude v júni.

     

    PROSÍM PODPORTE NAŠICH ŽIAKOV!

     

    ĎAKUJEME ZA KAŽDÝ LAJK PRE NAŠICH ŠIKOVNÝCH ŠKOLÁKOV!

                                                        

                                                      

                                                                                          Mgr. Daniela Koňuchová

     

     

  • Návšteva predškolákov

    Ako býva pekným zvykom, aj v tomto školskom roku prijali naše pozvanie predškoláci a prišli pozrieť svojich väčších kamarátov v prvom ročníku. Návšteva sa konala 21. 3. 2024.

    Budúcim prvákom sme pripravili krátky program a potom sme im ukázali, čo všetko zaujímavé ich v 1. ročníku čaká. Prváci im ukázali ako sa učia čítať, písať, počítať, ukázali im aj šlabikáre, matematiky a na tabuli predškoláci plnili s nami prvé školácke úlohy.

    Veríme, že aj vďaka tomuto stretnutiu, pôjdu deti k zápisu do prvej triedy s ľahkosťou a radosťou.

     

    Mgr. Daniela Koňuchová

  • Čítanie s pánom Mrkvičkom

    MAREC – MESIAC KNIHY bol na 1. stupni naplnený rôznymi aktivitami zameranými na čítanie a prácu      s knihami.

    Na začiatku mesiaca žiaci s pani učiteľkami čítali vybranú knihu a následne po prečítaní vytvárali plagátik o prečítanej knihe. V príbehoch sme navštívili Danku a Janku, Deduška Večerníčka a dokonca sme zavítali aj na Prázdniny k strýcovi Rafaelovi.

    Ďalšou vydarenou aktivitou bola Rozprávková noc v obecnej knižnici. Vyvrcholením a zároveň „čerešničkou“ na torte bolo ČÍTANIE S PÁNOM MRKVIČKOM.

    Pán Mrkvička alias Tibor Hujdič jeden z najväčších slovenských propagátorov čítania, po dlhšom čase prijal naše pozvanie a 25. marca zavítal medzi naše deti. Pán Mrkvička má premyslenú techniku, jeho cieľom je navnadiť deti na čítanie. Svojich poslucháčov vtiahne do deja a v momente, keď je napätie najväčšie, príbeh ukončí. Kto chce poznať ako dej ďalej pokračuje, ako sa príbeh skončí, musí si knihu požičať v knižnici alebo kúpiť.

    Všetkým deťom prvého stupňa pán Mrkvička dramatizoval texty, zadával rôzne úlohy a veľakrát ich rozosmial. Úspech mal príbeh o Špinuške, či o medveďovi, ktorý chcel späť svoj klobúk. Top pre deti bola kniha – Neotváraj túto knihu a kniha s názvom Knižka.

    Čas strávený s pánom Mrkvičkom ubehol veľmi rýchlo. Deti nadšene reagovali a spontánne sa zapájali do hľadania alternatívnych koncov príbehov. Odchádzali plní chuti siahnuť po dobrých knihách, nielen po tých, ktoré im prečítal pán Mrkvička.

    „Namiesto toho, aby sme poučovali deti, že by mali čítať, urobme vzory zo seba.“ (T. Hujdič)

     

     

    Mgr. Daniela Koňuchová

  • Vynášanie Moreny

    K významným zvykom jarného obdobia patrilo vynášanie slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat (Morena). Bola symbolom zimy a smrti. Jej spálením a utopením mala skončiť jej vláda zimy a nastúpiť mala jar.

    Naši žiaci 1. stupňa spolu s p. učiteľkami si dňa 20.3.2024 pripomenuli tento staroslovanský zvyk. So spevom sme sa s Morenou rozlúčili a nakoniec ju zapálili a hodili do vody. Z mosta sme pozorovali ako ju unáša prúd rieky a celú akciu sme ukončili prechádzkou v okolí školy, pri ktorej sme si vychutnávali jarné lúče slnka. 

  • Veľkonočné prázdniny

    Veľkonočné prázdniny

    Od 28. 3. 2024 do 2. 4. 2024 sú veľkonočné prázdniny. Nástup do školy je v stredu 3. 4. 2024. 

  • Zápis žiakov do 1. ročníka

    Zápis žiakov do 1. ročníka

         Oznamujeme rodičom našich budúcich prvákov, že zápis do 1. ročníka pre školský rok 2024/2025 sa uskutoční  dňa 09. apríla 2024 od 14:00 hod. do 18:00 hod. .

        Zápis bude prebiehať osobne na Základnej škole v  Ladcoch, pavilón B.  Dôležité je, aby rodičia prišli s dieťaťom!  Povinnosť prísť s dieťaťom majú aj rodičia, ktorí uvažujú ešte o odklade školskej dochádzky.

        Pred zápisom musia rodičia vyplniť elektronickú prihlášku, ktorá bude aktivovaná na webovej stránke školy:  https://zsladce.edupage.org/ a sprístupnená od 25.03.2024 do 08.04.2024. Iná forma prihlásenia dieťaťa  do 1. ročníka nie je možná!

       Pri vypĺňaní prihlášky do 1.ročníka je veľmi dôležité správne vyplniť údaje o dieťati podľa rodného listu (aj s interpunkčnými znamienkami), ako aj kontakty na rodičov, resp. zákonných zástupcov dieťaťa, a to telefonické i emailové. 

     Žiadame rodičov, aby si pred odoslaním formulára skontrolovali správnosť údajov!!!

    PRIHLÁŠKU  NETLAČTE!

         K  zápisu treba priniesť rodný list dieťaťa (overenie údajov), občiansky preukaz  a  30,-€ (na poplatky spojené s nákupom zošitov a pracovných zošitov).

    Vstup do budovy bude prebiehať podľa časového plánu.

    Presný čas príchodu si môžete zvoliť (určený je v tabuľke - príloha). Tento čas si nahlásite u riaditeľky školy na telefónnom čísle 0917 538 007 od 03.04.2024 do 08.04.2024 (do 14:30 hod.).

    V prípade otázok sa môžete obrátiť na riaditeľku školy Mgr. Bronislavu Majtánovú:                                                        

    tel. č. 0917 538 007   alebo 042 4628 232                                                                                                                   email: zsladce@zsladce.sk

    Vážení rodičia, vopred Vám ďakujeme za spoluprácu a dodržanie termínov.

    S pozdravom                     

                                                                                Mgr. Bronislava Majtánová

                                                                                         Riaditeľka školy

     

  • Básne z rozprávkovej noci

  • Rozprávková noc 4

           Marec – Mesiac knihy aj takéto pomenovanie má už mnoho rokov prvý jarný mesiac. Možno tento prívlastok už nevnímame tak intenzívne ako kedysi, keď bolo oveľa menej možností vzdelávania a získavania informácií ako dnes, no napriek tomu má literatúra v našom živote svoje stále miesto.

         Už po štvrtýkrát sa najlepší čitatelia 15. marca zúčastnili rozprávkovej noci spojenej s prespávačkou v Obecnej knižnici v Ladcoch, ktorú zorganizoval obecný úrad v spolupráci so základnou školou.

    Tiché priestory obecnej knižnice ožili rozprávkovou atmosférou, ktorú do nej prinieslo dvadsať našich žiakov 2. – 4. ročníka a štyria bývalí žiaci. Bola to noc plná aktivít, záhad a prekvapení.

    Úvod patril projekcii o knihách a literárnemu kvízu. Nasledovalo rozdelenie do skupín, deti si vymysleli zároveň aj názov skupiny. V skupinách sa zahrali na básnikov, tvorili báseň na slová, ktoré si zadali samé deti. Tu sú slová: labka, kniha, hrudka, mačka, knihovníčka. Všetkých 5 skupín vytvorilo veľmi pekné básničky a poviem Vám, veru máme v radoch našich žiakov skryté talenty.

    Medzi aktivity, ktoré riešili deti v skupinách patrilo skladanie písmen do slova so zaviazanými očami, dramatizácia, resp. pantomimické znázornenie vybranej rozprávky, ďalej hádanie rozprávok a hranie s bábkami, čítanie z obľúbenej knižky.  Medzi najobľúbenejšie aktivity patrí hľadanie pokladu a diskotéka so svietiacimi náramkami. V poklade si deti okrem „zlatých“ dukátov našli aj zvieratká vytlačené na 3D tlačiarni, ktoré zabezpečila pani Irenka Gajdošíková.

    Nová zábavka s balónikom naplneným héliom vylúdila všetkým obrovský úsmev na perách. Veľkým zážitkom nielen pre deti, ale aj pre nás bolo pantomimické stvárnenie rozprávky. Deti prejavili veľký herecký talent, tvorivosť a improvizáciu. Už len zohnať šikovného divadelníka, ktorý by s deťmi ďalej pracoval.

    Veľkou pomocou boli „velkáči“  = gymnazisti (Denisko, Zuzka, Izabelka, Dominik a Rebeca – 8.roč.), ktorí boli nielen aktívnou súčasťou hier, ale aj výraznou pomocou deťom i nám dospelým.

    Naše veľké poďakovanie patrí starostovi Dominikovi Koštialikovi, pani Ing. Zuzane Malovcovej Seidl, pani Ing. Kataríne Kalusovej, pánovi Majovi Mackurovi, pánovi. Obložinskému. Obecný úrad zabezpečil deťom večeru, raňajky, pitný režim, techniku, previezol žinenky.     

    A v neposlednom rade ďakujeme aj obecnej knihovníčke pani Rudke Rieckej za jej spoluprácu, darčeky pre deti, kontrolu pitného režimu, energiu, humor a pani Irenke Gajdošíkovej za jej skvelé nápady, súťaže, kostýmy, maňušky, za ranné česanie dievčat....          

          Svet kníh má veľa zaujímavostí a každá kniha má skryté tajomstvo alebo nevypovedaný príbeh, ktorý sa ukrýva v zákulisí ich vzniku. Skúsme každý prečítať aspoň jednu knihu počas tohto mesiaca a nechať sa uniesť príbehom, ktorý je písaný v knihe.

                                                                                             Mgr. Daniela Koňuchová

  • Výtvarný krúžok

    Dňa 14. 3. 2024 výtvarný krúžok je zrušený. 

    Za porozumenie ďakujeme

  • Ypsilon – slovina je hra

    Ypsilon – slovina je hra, je zábavná súťaž pre žiakov základných škôl, v predmete slovenský jazyk a literatúra. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať slovenský jazyk a literatúru ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Cieľom súťaže je zbaviť žiakov negatívnych pocitov, ktoré sa často spájajú s výučbou tohto predmetu a ukázať im, že slovina je hra.        V školskom roku 2023/2024 sa do súťaže zapojili traja žiaci ZŠ Ladce: Eliška Ďurovcová (6. ročník), bývalý žiak našej školy Alexej Baráth (6. ročník) a Zuzana Malovcová (5. ročník), ktorá získala najviac bodov. Gratulujeme.Všetci súťažiaci si odniesli diplom a malý darček. Tešíme sa na ďalší ročník súťaže.

                                                              Mgr. Dominika Mikušková

  • Riaditeľské voľno

    Ako štatutárny zástupca základnej školy, podľa §150 ods.5 zákona č. 245/2008 Z.z. (zákon o výchove a vzdelávaní), podľa § 3 ods. 9 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z.z. (o podrobnostiach o organizácií školského roka) oznamujem, že dňa 20.03.2024 udeľujem riaditeľské voľno ročníkom 5. – 8.  z organizačných  dôvodov (Testovanie 9).

                                                                                         Mgr. Bronislava Majtánová

                                                                                                   riaditeľka školy

  • ŠPORTcentrum

    #Zašportuj si. #Vydarená akcia. #Deviataci spolu. #Športcentrum v Púchove. #Víťazstvo v školskom parlamente.# Investuj do pohybu. #Badminton a bowling.

  • Hviezdoslavov Kubín II. stupeň - 70. ročník

    Hviezdoslavov Kubín II. stupeň - 70. ročník

     

       Hviezdoslavov Kubín je celoštátna súťažná prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy. Počas príjemného popoludnia sa dňa 27. februára predstavilo množstvo šikovných recitátorov, celkovo 15 žiakov 5. – 9. ročníka v dvoch kategóriách.  Všetkým srdečne ďakujeme za umelecký zážitok, úspešným recitátorom na prvých miestach držíme palce v regionálnom kole.

    Vyhodnotenie:

    II. kategória (5. – 6. ročník)

    poézia:

    1. miesto Alžbetka Smrčková – 6. ročník

    2. miesto: Tamarka Juríková – 5.A

    3. miesto: Nikolka Beňáková – 5.B

                                                   

    próza:

    1. miesto: -

    2. miesto:  Johanka Mária Drozdová – 6. ročník                                                                  

    3. miesto:  Saška Fišerová – 5. A

     

    III. kategória (7. – 9. ročník)

          poézia:

    1. miesto: Matej Kawulok – 8.ročník

    2. miesto: -

    3. miesto: -

            próza:

    1. miesto: -

    2. miesto: Erika Fišerová – 8. ročník

    3. miesto: Natálka Štubňová – 7. ročník

     

             Mgr. Jana Štrbíková

     

     

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Vážska ulica 399/5, 018 63 Ladce
    Základná škola
    Vážska ulica 399/5
    018 63 Ladce
  • 042 4628232
    0917 538 007
    0911 808 138 - školská jedáleň
    0910 112 009 - ŠKD

    zs.ladce@zoznam.sk

Fotogaléria