Novinky

  • Ponuka práce

    Základná škola, Vážska ulica 399/5, 018 63 Ladce  príjme do pracovného pomeru kuchára/kuchárku.
     

    Miesto práce:  Základná škola Ladce
    Predpokladaný termín nástupu: ihneď
    Druh pracovného pomeru: plný úväzok (zastupovanie dlhodobej PN)                                                        Kvalifikačné predpoklady: výučný list v odbore kuchár/kuchárka                                                                    Platové zaradenie: Funkčný plat stanovený zákonom č. 553/2003 Z.z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

    Požadované doklady:

    • žiadosť o prijatie do zamestnania

    • profesijný životopis

    • doklady o ukončenom vzdelaní - výučný list v odbore kuchár/kuchárka

    • zdravotný preukaz pracovníka v potravinárstve

    • súhlas so spracovaním osobných údajov


    Žiadosti  posielajte  na e-mailovú adresu:  zsladce@zsladce.sk alebo na adresu: Základná škola, Vážska ulica 399/5, 018 63 LADCE.                                             

    Tel. kontakt: 042/4628232, 0917 538 007

    Na pohovor budú uchádzači pozvaní.

     

     

     

  • Zber papiera

    Od 17. 01. 2024 bude na škole prebiehať zber papiera (až do odvolania). Prosíme všetkých žiakov a rodičov, aby sa zapojili. Papier musí byť pevne zviazaný. Nezbierame kartón. Je potrebné sa nahlásiť v ŠKD. 

    Ďakujeme :-)

  • Online a bezpečne? Dá sa to?

    Inkluzívny tím Gymnázia Púchov si pripravil pre žiakov deviatych ročníkov základných škôl v Púchove a okolí konferenciu zameranú na mediálnu gramotnosť mladých ľudí. Konferencia sa konala v púchovskom divadle. Cieľom konferencie bolo zvýšiť informovanosť všetkých žiakov o nástrahách internetu, ktoré na nich číhajú, o pozadí sociálnych sietí, či ako sa môžu chrániť pred sexuálnymi predátormi v online priestore. 
    Žiakom boli sprostredkované letáčiky, na ktorých sa mohli dozvedieť, ako postupovať v prípade stretu s podobnými situáciami a kontaktné údaje. Občianske združenie IPčko prezentovalo žiakom informácie o kybergroomingu, sexuálnom zneužívaní detí na internete, rozvíjali i tému hoaxov, zneužívania umelej inteligencie a princípu fungovania algoritmu sociálnej siete TikTok, či zmysluplnému využívaniu internetu.
    Záver konferencie bol venovaný filmu #SLEDUJMA – dôveryhodnosť Instagramu, ktorý sprostredkovala organizácia Človek v ohrození. Projekt bol financovaný vďaka podpore Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci výzvy s názvom Zdravie a bezpečnosť v školách.
    Prednášky sa zúčastnili žiaci 9.ročníka.

                                                                                                Mgr. Jana Štrbíková

  • Výtvarný krúžok

    ZUŠ Košeca oznamuje, že vo štvrtok 11.1. a piatok 12.1. 2024 nebude výtvarný krúžok (z dôvodu PN).

  • OCHRANA ČLOVEKA A PRÍRODY

    Skratka OČAP asi veľa nenapovie. Čo sa však za ňou skrýva?
    Každoročne počas jesene i na konci školského roka absolvujeme s deťmi rôzne aktivity zamerané na ochranu človeka a prírody. Po úvodných hodinách teórie si naši žiaci mohli zmerať sily, preveriť svoje zručnosti a oprášiť osvojené vedomosti v niekoľkých aktivitách , ktoré tento rok „zazneli“ pod taktovkou žiakov 9. ročníka. Mnohí tak mohli prekonávať svoju fyzickú zdatnosť v prekážkovom behu, či overiť si vedomosti o slovenských hradoch, zámkoch a historických pamiatkach, alebo sa vedieť orientovať na mape, lokalizovať určené miesta a rozpoznať jednotlivé turistické/topografické značky. Prelúskať sa vedomostným kvízom o zdravej výžive nebolo práve najľahšie, veď kto by už vedel odpovedať na otázku, koľko váži doposiaľ najťažšie dopestované jablko a či slovo jablko v čínskom význame znamená mier? Zorientovať sa v problematike dopravných značiek a vyriešiť mnohé dopravné situácie nebolo pre nikoho ťažké. Pre vlastnú bezpečnosť i bezpečnosť ostatných je naozaj veľmi dôležité, aby boli deti v tejto oblasti naozaj ako doma. Pri fúkaní zadného koleso bicykla sa v čo najkratšom časovom intervale niektorí zapotili, avšak ani nežnejšia časť našich žiackych kolektívov sa nedala zahanbiť. Víťazkou vo fúkaní duše bicykla sa napokon stalo práve dievča.
    Zdravotná výchova má v príprave žiakov pre život nezastupiteľné miesto, vedieť podať prvú pomoc, ošetriť jednoduché poranenia, prípadne kontaktovať RZP v život ohrozujúcich situáciách je naozaj veľmi dôležité. Veď môj život nemá väčšiu cenu než žiadny iný ľudský život. Riešenie jednotlivých disciplín prinieslo prvé bodové zápisy do tabuľky školského parlamentu. Našim najmenším sa naozaj darilo, na 1. mieste sa umiestnili žiaci 5.B triedy, 2. miesto obsadil kolektív rovesníkov z 5.A a na 3. mieste skončili ôsmaci. Gratulujeme.
    Deviataci, ďakujeme. Boli ste super! A nielen vy, ale i všetci ostatní.

    Mgr. Jana Štrbíková

  • Európska noc výskumníkov – obchodné centrum Mirage v Žiline

    Obhliadneme sa späť. Ešte v septembri absolvovali žiaci 8. – 9. ročníka podujatie pod názvom Európska noc výskumníkov, ktoré sprostredkovalo jedinečnú príležitosť spoznať prácu slovenských výskumníkov, vedcov a inovátorov. Mohli sa tak tešiť na zaujímavé interaktívne prezentácie, workshopy, súťaže a ďalšie vedecké aktivity pre všetky vekové kategórie. Nadšený študent, skúsený profesionál alebo zvedavá myseľ, jednoducho každý, kto sa nebojí prekročiť hranice svojich odborných znalostí a koho
    zaujíma mimoriadnosť i zložitosť vedeckého bádania, si prišiel na svoje.
                                                                                                                                     Mgr. Jana Štrbíková

  • Vianočné prianie

  • Dejepisná olympiáda

    Dňa 8. 12. 2023 sa uskutočnilo školské kolo dejepisnej olympiády. V kategórii C sa úspešným riešiteľom stal žiak 9. ročníka Martin Chovanec. Našu školu bude reprezentovať na okresnom kole. Gratulujeme

     

  • Smútočné oznámenie

  • Školský e-shop

     

    Dobrý deň všetkým!


    Aj tento rok máme pre Vás skvelú správu! Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej rozhodli sami žiaci. Tento školský rok prichádza obohatená o nové produkty, farby a eko oblečenie. Môžete si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope a využiť zľavu 10 %, ak pri nákupe zadáte voucher v znení VANOCE10.

     

    Link na e-shop TUhttps://www.kraloveskoly.cz/zsladce/

     

    Objednávanie je už spustené a bude možné až do 2.1.2024. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

     

    (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

      
    S pozdravom a prianím krásneho dňa 

    vedenie školy

  • Prvácka pasovačka

    Prvácka pasovačka

    23. 11. 2023 – to bol deň, na ktorý sa tešili všetci naši prváci. V tento deň sa slávnostným aktom  oficiálne zaradili medzi žiakov našej základnej školy.

    Do spoločenstva školákov ich sprevádzali starší spolužiaci – žiaci 5. A. Pri tejto príležitosti si naši najmladší školáci  pripravili krátky program a následne víly zisťovali, či poznajú písmenká, slabiky, slová a či vedia už počítať. Po preskúšaní ich kráľ pasoval za prvákov.

    A nakoniec museli zložiť sľub prváka, ktorý je doslova a do písmena zaväzujúci. Prváci si domov odniesli malý darček a dekrét.

          Našich prvákov čaká ešte dlhá cesta a my im prajeme veľa múdrosti, vytrvalosti, šikovnosti, aby na tejto ceste robili radosť sebe, rodičom, ale tiež svojej škole.

     

                                                                                        Mgr. Daniela Koňuchová

     

     

     

  • Imatrikulácie

    Piatok (24. 11. 2023) bol významným dňom najmä pre našich piatakov. Dňom s veľkým „I“, pretože sa v našej škole uskutočnila ich slávnostná IMATRIKULÁCIA. Moderátorskej úlohy sa zhostila dvojica deviatakov, Patrícia Uríčková a Andrej Šoltés, ktorá otvorila imatrikulácie slávnostným príhovorom. 
    Naši malí žiaci boli vo vyzdobenej telocvični oficiálne prijatí do „cechu druhostupniarov“. Nebolo to však zadarmo. Celý program sa niesol v duchu zaujímavých a zábavných úloh, ktoré museli nedočkaví žiaci zvládnuť. V jednotlivých disciplínach preukázali svoju šikovnosť, zdatnosť, dôvtip, vytrvalosť, um, ale aj zmysel pre humor. Po splnení všetkých úloh zložili sľub za prítomnosti triednych vyučujúcich a pani riaditeľky Mgr. Bronislavy Majtánovej. Za odmenu ich kráľ Maťko, žiak 9. ročníka, pasoval za právoplatných žiakov druhého stupňa. Okrem pasovačky sa naši malí piataci tešili z pamätného diplomu, odznačika a sladkej odmeny. Počas celej akcie vládla výborná nálada. Touto cestou sa chcem z celého srdca poďakovať všetkým žiakom, ktorí sa podieľali na prípravách.

    A Vám, milí piataci, prajem, aby sa Vám darilo, aby ste si postupne sformovali svoj jedinečný pohľad na tento svet.

                             Mgr. Dominika Mikušková

  • Oznam

    Dňa 1. decembra 2023 bude z dôvodu organizácie Vianočných trhov upravené vyučovanie. Žiaci sa budú učiť podľa rozvrhu, ale v skrátených hodinách (viď. príloha). ŠKD bude fungovať len do 14:30 hod. .

  • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

    Milí rodičia, milí žiaci!


       Bezpochyby sa blížia tie najkrajšie sviatky v roku. Vianočné obdobie obmäkčí srdce azda každého z nás. Je to čas, kedy túžime obdarovať najmä svojich blízkych. Nezabúdajme však aj na osamelých seniorov, pretože väčšina z nich nemá žiadnych príbuzných. S Vašou pomocou by sme sa chceli spolu s MŠ Ladce zapojiť do projektu „KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK?“. Ide o šiesty ročník celoslovenského projektu, ktorý spája generácie ľudí a stáva sa tak milou vianočnou tradíciou. Myšlienkou charitatívnej akcie je potešiť babičku či deduška milým darčekom. Naši starkí predsa potrebujú lásku a pozornosť v týchto neľahkých časoch. Vedzte, že práve malý darček venovaný z lásky, môže byť pre niekoho jediným a občas i posledným darom, ktorý dostane. Vyčarme tak úsmev na tvári a zahrejme pri srdci nezištným činom!
       Deti môžu nosiť jednotlivé položky do triedy v termíne od 20. 11. 2023 – 08. 12. 2023. Následne triedne pani učiteľky/pán učiteľ spolu s deťmi naplnia škatule prinesenými darčekmi a odovzdajú ich kompetentným osobám. Za triedu sa vyskladajú dve rovnomerné škatule – jedna pre deduška a druhá pre babičku.

                  Pripravené krabice by mali obsahovať z každého trošku:

    1, niečo sladké - (keksíky, šalviové alebo ovocné cukríky, čokoládu, perníčky, hroznový cukor, piškóty, sušené ovocie, venčeky, džem, ovocné detské taštičky, malý džús, a pod.);
    2, niečo slané - (tyčinky, chrumky, krekery, praclíky, ...);
    3. niečo mäkké – (teplé ponožky, papuče, šál, čiapku, rukavice, malý mäkký
    uteráčik, …);
    4. niečo voňavé – (sprchový gél, šampón, tekuté alebo tuhé mydlo, telové mlieko, krém na tvár, krém na ruky, krém na nohy, balzam na pery, vlhčené obrúsky, parfum, zubnú pastu, toaletnú vodu, vreckovky, dezinfekčný gél, …);
    5. niečo teplé – (kávu, čaj, cappuccino, horúcu čokoládu, Meltu, …);
    6. niečo na zábavu – (dobrú knižku: knihu básní, pekný román, duchovnú literatúru, knihy s pozitívnou tematikou..., krížovky, sudoku, časopisy, žreb pre šťastie, …);
    7. niečo zo srdca – čokoľvek, čo poteší babičky alebo deduškov, napr.: drevené srdiečko, nakreslený obrázok, porcelánový sloník, fotorámik s obrázkom, ručné výrobky, vlastnoručne napísaný list, pohľadnicu, vianočné prianie, drobnú vianočnú dekoráciu, sošku anjelika či sloníka, náramok na ruku, ruženec, peknú šálku, vyhrievací vankúšik, hrebienok, …).

    ČO NENOSIŤ?
     alkohol (medovinu, malé fľašky vína a iných destilátov...);
     sviečky, zapaľovače;
     viditeľne nosené oblečenie a doplnky;
     viditeľne použitú drogériu;
     čerstvé potraviny, čerstvé ovocie, mliečne výrobky;
     otvorené potraviny alebo potraviny po uplynutí záručnej doby;
     trvanlivé potraviny vhodné na tepelnú úpravu (cestoviny, ryžu...);
     pochutiny (kečup, horčicu, ...);
     príliš veľké veci, ktoré zaberú veľkú časť škatule (veľkú plyšovú hračku, veľký džús);
     „zbytočnosti“.
    Skúste do balíčka vložiť kúsok srdca namiesto vecí, ktorých sa chcete doma len zbaviť. :-) 
       Verím,  že Vás už teraz hreje príjemný pocit, že niekomu, koho nepoznáme, spoločne vyčaríme úsmev na tvári. Vopred ďakujem všetkým, ktorí prejavia záujem a zapoja sa do projektu s touto krásnou myšlienkou.

                       Mgr. Dominika Mikušková

  • Dejepisná exkurzia

       Dňa 15. 11. sa žiaci 7. – 9. ročníka zúčastnili dejepisnej exkurzie. Navštívili Múzeum holokaustu v Seredi, ktoré vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora. Žiaci absolvovali aj vzdelávanie na tému Deti a holokaust. Spoznali osudy slovenských židovských detí. V krátkom dokumente spoznali príbeh Heleny Weinwurmovej, ktorá sa ako 16-ročná dostala do koncentračného tábora Auschwitz. Po prežití Auschwitzu si povedala, že bude robiť dobré skutky. Bola jedna z tých silnejších, ktoré dokázali hovoriť o hrozných zverstvách, ktoré páchali nacisti.

       Následne si prezreli dokumenty, fotografie, predmety, ktoré súviseli s prenasledovaním Židov              na Slovensku. Medzi vystavovanými artefaktami bol aj dobytčí vagón, ktorým deportovali Židov             do koncentračného tábora Auschwitz.

  • Vianočné trhy

       Vianočné sviatky patria medzi tie najkrajšie v roku. Sú spojené s mnohými zvykmi a tradíciami. Aj v tomto školskom roku sme sa rozhodli opätovne zrealizovať VIANOČNÉ TRHY a boli by sme radi, kedy sa stali pevnou súčasťou žiackych predvianočných aktivít, jednou z našich tradícií. Dúfame, že sa nám túto peknú myšlienku podarí zrealizovať a nič nám neprekazí naše plány.
       Jej cieľom bude priblížiť čarovnú atmosféru vianočných sviatkov, spríjemniť adventné obdobie, stráviť niekoľko spoločných momentov nielen pri tvorení vianočných dekorácií, ale aj pri ich predaji či licitovaní ceny. Na moment zabudnúť na dianie navôkol a len tak sa nechať opájať sladkou vôňou medovníkov, oblátok, horúcej čokolády či vianočného punču. Naši šikovní žiaci si už „dnes“ môžu začať pripravovať rôzne vlastnoručne zhotovené vianočné dekorácie (sviečky, svietničky, venčeky...), alebo neskôr pripraviť chutné vianočné pečivo. Výrobky si budú môcť zakúpiť nielen žiaci navzájom a ich rodičia, ale aj návštevníci, ktorí zavítajú medzi nás, a tak finančne podporia jednotlivé žiacke kolektívy.
       Vopred ĎAKUJEME všetkým rodičom, ktorí budú svojim ratolestiam pri ich tvorivej realizácii nápomocní. Termín akcie: 01. 12. 2023 (piatok) od 16:00 hod. – 18:00 hod., v priestoroch DK Ladce.
    Bližšie informácie budú žiakom priebežne sprostredkované členmi ŠP alebo TU.

  • Oznam

    Hokejbalový krúžok dňa 16. 11. 2023 sa neuskutoční. Za porozumenie ďakujeme

  • Hovorme o jedle

       Pri príležitosti Svetového dňa potravín sa žiaci ŠP rozhodli zrealizovať akciu s rovnakým názvom. Jej cieľom bolo predovšetkým podporovať u detí záujem o dobré stravovacie návyky ako súčasť zdravého životného štýlu, pripomenúť dôležitosť zdravých potravín pre správne fungovanie procesov v organizme a v neposlednom rade upozorniť na dôležitosť prípravy a spotrebu zeleninových a ovocných pokrmov.

    25. 10. 2023 - MLIEČNY DEŇ – dominantná farba biela, súčasťou desiaty aspoň 1 mliečny výrobok, napríklad: jogurt, rôzne nátierky, mliečko, tvaroh, syry, cottage syr, mliečne tyčinky, atď. Vybraní žiaci z každého ročníka riešili vedomostný kvíz. V kvíze sa okrem vedomostných otázok nachádzali i dve úlohy na rozvíjanie slovnej zásoby – hry so slovami (tajnička a skrývačka). Okrem toho žiaci odhadovali naliate množstvo mlieka v mililitroch. Ďalšou pripravovanou aktivitou bolo zoradenie jedál podľa toho, koľko kalórií obsahujú, resp. ktorá porcia je najkalorickejšia: vyprážaný syr, bryndzové halušky alebo
    palacinky. Súťažilo sa i v postrehu – úlohou žiakov bolo doplniť chýbajúcu časť na obrázku kravičky. Poslednou pripravovanou disciplínou bol odhad kalórií a ich porovnanie v rôznych druhoch mliečnych výrobkov.
    26. 10. 2023 - OVOCNÝ a ZELENINOVÝ DEŇ – dominantné farby žltá, fialová, červená a zelená, súčasťou desiaty akýkoľvek druh ovocia (kus ovocia, ovocné šaláty) alebo zeleniny (kus zeleniny, prípadne zeleninové šaláty). Vybraní žiaci z každého ročníka hádali hmotnosť jabĺčka. Druhá disciplína preverila zručnosť a šikovnosť našich žiakov, pretože ich úlohou bolo ošúpať zemiak v čo najkratšom čase. Ďalšou pripravovanou aktivitou bolo rozlíšiť jednotlivé koreniny s využitím jediného zmyslu, a to čuchu. Žiaci sa najviac potrápili s dvomi hádankami.

    Každý deň prebiehalo počas veľkej prestávky plnenie vyššie uvedených úloh a disciplín pre stanovený počet žiakov triedy zastupujúci celý kolektív, získavanie bodov do celkovej bodovacej tabuľky. Vyhodnotenie úspechov kolektívov tried bude priebežne prebiehať počas školského roka + v jeho závere finančné ohodnotenie prvých troch miest.

    Mgr. Dominika Mikušková

  • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

       Po Technickej olympiáde sa v utorok (17. 10. 2022) uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL).

       OSJL je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov základných a stredných škôl a je každoročne vyhlasovaná a organizovaná ako postupová súťaž. Jej cieľom je prehlbovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných a stredných škôl v slovenskom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť a zvyšovať záujem o slovenský jazyk a literatúru. OSJL sa organizuje v troch kategóriách, žiaci 8. a 9. ročníka základných škôl súťažili v kategórii C.

       Školské kolo bolo realizované online formou. Do súťaže sa zapojilo osem žiakov našej školy, z toho traja žiaci boli z deviateho ročníka (Martin Chovanec, Milan Kušnier, Andrej Šoltés) a päť žiakov súťažilo z ôsmeho ročníka (Erika Fišerová, Martina Fusková, Matej Kawulok, Tamara Kušíková, Karin Milučká).

    Všetci zúčastnení absolvovali 1. časť - online test, v ktorom najviac bodov získal M. Kušnier. 
    Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť i za vynaloženú snahu.                   

                                                             Mgr. Dominika Mikušková

     

  • Nedaj sa, hovor o tom!

    Nedaj sa, hovor o tom!

    Dňa 24.10. 2023 sa žiaci II. stupňa zúčastnili divadelno-výchovného predstavenia  realizovaného  pre žiakov základných a stredných škôl „Nedaj sa, hovor o tom!“ Predstavenie  pojednávalo o problematike šikanovania, kyberšikany, sociálnej nerovnosti či rasizmu.

    Projekt je realizovaný pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky,                v spolupráci s Policajným zborom a bol vytvorený odborníkmi spolu s Centrom poradenstva a prevencie.

    Predstavenie žiakov zaujalo, poučilo a poukázalo na dôležitosť hovoriť o problémoch ktoré nás trápia. Pozývame Vás k spoločnému, vzájomnému rešpektu, aby nikto z nás v ťažkých situáciách ktoré nás môžu stretnúť neostal sám.

    Chceme vyjadriť vďaku účinkujúcim hercom, Obecnému úradu v Ladcoch a ich zamestnancom.

    PS : Ak potrebuješ pomôcť, poradiť, zdôveriť sa, využi našu schránku dôvery. Pravidlá jej používania nájdete na šk. webovej stránke.

     

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Vážska ulica 399/5, 018 63 Ladce
    Základná škola
    Vážska ulica 399/5
    018 63 Ladce
  • 042 4628232
    0917 538 007
    0911 808 138 - školská jedáleň
    0910 112 009 - ŠKD

    zs.ladce@zoznam.sk

Fotogaléria