Novinky

  • Hovorme o jedle

       Pri príležitosti Svetového dňa potravín sa žiaci ŠP rozhodli zrealizovať akciu s rovnakým názvom. Jej cieľom bolo predovšetkým podporovať u detí záujem o dobré stravovacie návyky ako súčasť zdravého životného štýlu, pripomenúť dôležitosť zdravých potravín pre správne fungovanie procesov v organizme a v neposlednom rade upozorniť na dôležitosť prípravy a spotrebu zeleninových a ovocných pokrmov.

    25. 10. 2023 - MLIEČNY DEŇ – dominantná farba biela, súčasťou desiaty aspoň 1 mliečny výrobok, napríklad: jogurt, rôzne nátierky, mliečko, tvaroh, syry, cottage syr, mliečne tyčinky, atď. Vybraní žiaci z každého ročníka riešili vedomostný kvíz. V kvíze sa okrem vedomostných otázok nachádzali i dve úlohy na rozvíjanie slovnej zásoby – hry so slovami (tajnička a skrývačka). Okrem toho žiaci odhadovali naliate množstvo mlieka v mililitroch. Ďalšou pripravovanou aktivitou bolo zoradenie jedál podľa toho, koľko kalórií obsahujú, resp. ktorá porcia je najkalorickejšia: vyprážaný syr, bryndzové halušky alebo
    palacinky. Súťažilo sa i v postrehu – úlohou žiakov bolo doplniť chýbajúcu časť na obrázku kravičky. Poslednou pripravovanou disciplínou bol odhad kalórií a ich porovnanie v rôznych druhoch mliečnych výrobkov.
    26. 10. 2023 - OVOCNÝ a ZELENINOVÝ DEŇ – dominantné farby žltá, fialová, červená a zelená, súčasťou desiaty akýkoľvek druh ovocia (kus ovocia, ovocné šaláty) alebo zeleniny (kus zeleniny, prípadne zeleninové šaláty). Vybraní žiaci z každého ročníka hádali hmotnosť jabĺčka. Druhá disciplína preverila zručnosť a šikovnosť našich žiakov, pretože ich úlohou bolo ošúpať zemiak v čo najkratšom čase. Ďalšou pripravovanou aktivitou bolo rozlíšiť jednotlivé koreniny s využitím jediného zmyslu, a to čuchu. Žiaci sa najviac potrápili s dvomi hádankami.

    Každý deň prebiehalo počas veľkej prestávky plnenie vyššie uvedených úloh a disciplín pre stanovený počet žiakov triedy zastupujúci celý kolektív, získavanie bodov do celkovej bodovacej tabuľky. Vyhodnotenie úspechov kolektívov tried bude priebežne prebiehať počas školského roka + v jeho závere finančné ohodnotenie prvých troch miest.

    Mgr. Dominika Mikušková

  • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

       Po Technickej olympiáde sa v utorok (17. 10. 2022) uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL).

       OSJL je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov základných a stredných škôl a je každoročne vyhlasovaná a organizovaná ako postupová súťaž. Jej cieľom je prehlbovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných a stredných škôl v slovenskom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť a zvyšovať záujem o slovenský jazyk a literatúru. OSJL sa organizuje v troch kategóriách, žiaci 8. a 9. ročníka základných škôl súťažili v kategórii C.

       Školské kolo bolo realizované online formou. Do súťaže sa zapojilo osem žiakov našej školy, z toho traja žiaci boli z deviateho ročníka (Martin Chovanec, Milan Kušnier, Andrej Šoltés) a päť žiakov súťažilo z ôsmeho ročníka (Erika Fišerová, Martina Fusková, Matej Kawulok, Tamara Kušíková, Karin Milučká).

    Všetci zúčastnení absolvovali 1. časť - online test, v ktorom najviac bodov získal M. Kušnier. 
    Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť i za vynaloženú snahu.                   

                                                             Mgr. Dominika Mikušková

     

  • Nedaj sa, hovor o tom!

    Nedaj sa, hovor o tom!

    Dňa 24.10. 2023 sa žiaci II. stupňa zúčastnili divadelno-výchovného predstavenia  realizovaného  pre žiakov základných a stredných škôl „Nedaj sa, hovor o tom!“ Predstavenie  pojednávalo o problematike šikanovania, kyberšikany, sociálnej nerovnosti či rasizmu.

    Projekt je realizovaný pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky,                v spolupráci s Policajným zborom a bol vytvorený odborníkmi spolu s Centrom poradenstva a prevencie.

    Predstavenie žiakov zaujalo, poučilo a poukázalo na dôležitosť hovoriť o problémoch ktoré nás trápia. Pozývame Vás k spoločnému, vzájomnému rešpektu, aby nikto z nás v ťažkých situáciách ktoré nás môžu stretnúť neostal sám.

    Chceme vyjadriť vďaku účinkujúcim hercom, Obecnému úradu v Ladcoch a ich zamestnancom.

    PS : Ak potrebuješ pomôcť, poradiť, zdôveriť sa, využi našu schránku dôvery. Pravidlá jej používania nájdete na šk. webovej stránke.

     

  • Informácia pre zákonných zástupcov žiakov a študentov

    Policajný zbor Slovenskej republiky realizuje v zmysle rozkazu prezidenta Policajného zboru č. 55/2023 a nasl.,  v rámci svojich preventívnych aktivít plnenie úloh v súvislosti s ochranou mäkkých cieľov na školách. 

    V súvislosti s uvedeným, si Vás dovoľujeme požiadať, aby ste v prípade zistenia podozrenia z protiprávneho konania kontaktovali nižšie uvedené subjekty:

    Kontaktný policajt: npráp. Bc. Peter Živčic, 0961 22 3755, ooilava@minv.sk

    Riaditeľ OO PZ: kpt. Mgr. Martin Záhora, 0961 22 3700

    Sekretariát OO PZ: npor. Mgr. Milan Cabala,  OO PZ Ilava, 0961 22 3702

     Stála služba OO PZ Ilava  0961 22 3755

  • Jesenné prázdniny

    Jesenné prázdniny

    Od 30.10. do 31.10. sú jesenné prázdniny. 1.11. je sviatok a do školy sa nastupuje 2.11.2023.

  • Rozhlasová relácia

    Dňa 22.10.2023 bola odvysielaná rozhlasová relácia o Ladcoch a aj o škole. Tu si ju môžete vypočuť: https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1709

  • ZUŠ Košeca

    Vážení rodičia,

    Základná umelecká škola v Košeci pripravila pre svojich žiakov nasledovné podujatia:

    Dňa 16. 11. 2023 - exkurziu na 29. ročník medzinárodnej výstavy ilustrátorov detskej knihy Bienále ilustrácií 2023 v Dome umenia BIBIANA v Bratislave. Výstava je vhodná pre deti od 3. ročníka ZŠ. 

    Dňa 14. 12. 2023 - návštevu najznámejšej baletnej rozprávky LUSKÁČIK v novej budove SND v Bratislave. Po predstavení navštívime aj vianočné trhy. Predstavenie je vhodné pre deti od 4. ročníka ZŠ. 

    Prihlásiť sa môžete u svojich vyučujúcich výtvarného a hudobného odboru. 

                                                                                        Mgr. Marta Juríčková

                                                                                      riaditeľka ZUŠ v Košeci

     

  • Svetový deň zvierat v škole

      Pri príležitosti Svetového dňa zvierat si žiaci našej školy pripravili projekty v rámci, ktorých rozprávali o svojom domácom zvieratku. Spolužiaci sa dozvedeli všetky dôležité informácie – meno, zaradenie do skupiny zvierat a kopec iných zaujímavostí a aj veselé príhody so zvieratkami. Niektorí žiaci si pripravili aj veľmi zaujímavé projekty o rôznych exotických zvieratách, ktoré sa na našom území nevyskytujú.

      Veľmi pekne ďakujeme žiačke IX. ročníka Pati Uríčkovej za prednášku a aj praktické ukážky jazdy na svojom valachovi Beťárovi. Taktiež ďakujeme všetkým žiakom a aj pomáhajúcim rodičom.

     

  • Milión detí sa bude modliť ruženec

    Dňa 18. októbra 2023 sme sa zjednotili s deťmi po celom svete v modlitbe za mier, pokoj a jednotu vo svete. Táto globálna iniciatíva je už tradične organizovaná pápežskou nadáciou ACNCieľom iniciatívy je povzbudiť deti k tomu, aby svojimi vlastnými dostupnými prostriedkami – predovšetkým modlitbou – bojovali za pokoj ľudského srdca a mier vo svojich mestách a krajinách. V našej škole sme sa spoločne zišli spolu s p. farárom v Aule našej školy, aby sme prosili o dar pokoja a mieru v našich srdciach aj na celom  svete.

     

  • Od Sama po Štefana

    Dňa 6. 10. žiaci zažili netradičnú hodinu dejepisu. Šermiarsko - divadelná skupina Via Historica zábavnou formou previedla žiakov našimi dejinami. Spoznali obdobie avarských vpádov, kupca Sama, knieža Pribinu či Mojmíra a vládcov Veľkej Moravy. Spolu s Konštantínom a Metodom si vyskúšali hlaholiku. Fotky z akcie sú vo fotoalbume. 

  • Dôležitý oznam

    Z dôvodu rekonštrukcie v školskej jedálni bude dňa 13. 10. vydávaná suchá strava (bageta, džús, ovocie). 

  • Európsky deň jazykov - 26. september

    Európsky deň jazykov - 26. september

    Európsky deň jazykov (EDJ) má na našej škole svoju dlhoročnú tradíciu. Nie je tomu inak ani v tomto školskom roku.

    Tento rok sa žiaci dozvedeli veľa nových zaujímavostí o rôznych európskych jazykoch na hodinách anglického jazyka. Tiež sme sa zapojili do výzvy s názvom JAZYKOLAMY. V tejto výzve išlo o to, aby žiaci čo najrýchlejšie povedali jazykolamy v štyroch rôznych jazykoch (nemecký, anglický, poľský a český jazyk).

    Takto spoločne strávený deň nám pripomenul, aké je jazykové vzdelávanie pre nás prínosné a upozornil na fakt, že učenie sa nových jazykov nám otvára dvere k novým príležitostiam, zážitkom a priateľstvám. Učenie sa jazykov iných národov nám umožňuje vzájomne si lepšie porozumieť a pochopiť naše kultúrne rozdiely.

  • Hokejbal

    Hokejbalový krúžok bude zajtra 5. 10. 2023 o 17:00 hod.

  • Zber pagaštanu konského

    Zber pagaštanu konského

    Od 9. 10. 2023 bude na našej škole prebiehať zber semien pagaštanu konského. Gaštany odovzdávajte čisté a vysušené! Nesmú byť plesnivé a znečistené mechanickými alebo organickými nečistotami. Budú použité na výrobu liečiv. Hláste sa telefonicky v ŠKD 0910 112 009.

    Ďakujeme

  • Výsledky volieb do Rady školy

    Novými členmi Rady školy sa stali: Malovcová Seidl Zuzana (67 hlasov), Kalusová Katarína (47 hlasov), Klobučníková Ivana (44 hlasov) a Dominik Kobza (41 hlasov). Nakoľko sa pán Dominik Kobza vzdal svojho mandátu, namiesto neho sa novou členkou stala Miháliková Eva (39 hlasov). 

  • Krúžky

    Krúžková činnosť začína od 2. 10. 2023. 

  • Biela pastelka

    Dňa 22.09. 2023 sa v priestoroch našej školy a obce uskutočnila zbierka Biela pastelka, ktorej výťažok bol 294,10 €. Veľká vďaka patrí všetkým darcom, ktorí prispeli k zlepšeniu života slabozrakým a nevidiacim spoluobčanom. Ďakujeme aj dobrovoľníčkam Pati Uríčkovej a Linde Lackovej z IX. ročníka.

     

    Viac info :   https://bielapastelka.sk/

     

  • Zber papiera

    Od 2. 10. 2023 bude na škole prebiehať zber papiera (až do odvolania). Prosíme všetkých žiakov a rodičov, aby sa zapojili. Papier musí byť pevne zviazaný. Nezbierame kartón. Je potrebné sa nahlásiť v ŠKD. 

    Ďakujeme :-)

  • Triedne rodičovské združenia

    Dňa 20.9.2023 o 16:00hod sa uskutoční plenárne rodičovské združenie a po ňom budú triedne rodičovské združenia. 

  • Biela pastelka

    Dňa 22.09. 2023 sa na našej škole uskutoční 22. ročník zbierky Biela pastelka. Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

    Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

    Za akúkoľvek podporu vám ďakujeme

     

    Viac info :   https://bielapastelka.sk/

     

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Vážska ulica 399/5, 018 63 Ladce
    Základná škola
    Vážska ulica 399/5
    018 63 Ladce
  • 042 4628232
    0917 538 007
    0911 808 138 - školská jedáleň
    0910 112 009 - ŠKD

    zs.ladce@zoznam.sk

Fotogaléria